BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, February 28, 2009

TRY THIS!-MarbLe caKE GEbU!

am totally a dummy inside the kitchen as im not used to get in the kitchen and cook..but sometimes whenever im on holiday and spend my time in sabah..i would cook if am in a good mood to do it so.recently..cooking and baking became part of my life.thanx to http://www.myresipi.com/w.myresipi.com/ <----duina ni anak terpaksa tgk resipi ba ni..BUTA KUALI~hehehe try this out! <----this pic form Mat Gebu@myresepi.com

<----the result from the 1st try!(^_^)* Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci ) 300 g mentega, pada suhu bilik
280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
1 camca teh serbuk penaik*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
5 biji telur Gred A
250 g gula kastor
1 camca besar Ovallate
30 g Gliserin
20 g air
1/2 camca teh esev vanilla
1/2 camca teh strawberi emulco
1 camca teh coklat emulco

Cara-cara

1. Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.

2. Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.

3. Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.

4. Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.

5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).

6. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.

7. Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.

8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.

p/s...am a cake LOVER!<---dats y its almost imposibble to lose my weight..haih*sigh*~ and dont blame me for my cook dummy case<---lived in KL since 12years old alone (..nda la juga alone ba..kan budak2 tajaan kana kasi tinggal d hostel~LOLs*~kekekkek)

5 comments:

GC said...

ada food tasting session kah? hehehe

pa'e said...

if you ah bos..of cos la got....come2....if food poisoning ah....am surely buat dunno hahaha

ytrebiL_fO_ydaL said...

bikin lapar wo asal saya masuk blog ko..wehehhe..kalo ko buat..ko tapau2 kasi saya buli?? wehehhehe

pa'e said...

kalo ko mel...sa tatap kasi tapau KUSUNG Ba...jgn ko risau ah

I am skarn. said...

nyum2